Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2013 14:15 - Материали за диоптрични рамки за очила
Автор: ocila Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 16075 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.01.2013 14:17


image

Един от въпросите, на които трябва да си дадем отговор при избора на очила е

От какъв материал е най-добре да бъдат рамките?

Съвременните модели рамки се изработват от разновидности на пластмасата или неръждаем метал с допълнително антикорозионно покритие.
Какви са предимствата и недостатъците на тези материали:
Пластмаса (Цилонит, Ацетат, Полиамид):
image
Изберете пластмасови рамки, ако най-важното условие за вас е те да бъдат максимално леки. Ацетатът или Цилонитът са значително по-лек материал от всички други възможни, които се използват за производство на рамки, както за слънчеви очила, така и за очила с диоптри.
Друго предимство на тези материали е, че могат да осигурят прозрачност на рамката, което е често търсен ефект в колекциите на световните модни дизайнери. затова и най-често рамките за марковите очила са изработени именно от такъв материал.
Полиамидът е също вид пластмаса, който често се използва за производство на рамки. Първите такива рамки са произведени през 1940 г. От тогава досега индустрията претърпява сериозно развитие и някогашните леки, но чупливи рамки са заменени с достатъчно здрави полиамидни такива, като се запазва относително ниското тегло на материала.
image
Металът е все още най-разпространения материал за производство на рамки. Предимствата на металните рамки са в отностелно по-добрата здравина и пригодн,ост за ремонт, а основните проблеми са най-вече два: опасността от корозия и относително по-високото тегло.
По отношение на корозията, съвременните рамки вече са допълнително обработени с покритие от паладиум или друг несъдържащ никел материал. Това значително намалява опасността от корозия, която обикновено се появява в следствие на контакта на рамките с влажна кожа. Днес можем да приемем, че съвременните метални рамки, произведени от утвърдени в бранша фирми не крият подобна опасност.
Не така стоят нещата обаче по отношение на теглото. Дори и съвременните титанови сплави, които индустрията използва са по-тежки от пластмасовите аналози. Титанът се използва широко в индустрията. От него се правят от космически капсули до импланти. В чист вид обаче, той е доста скъп метал и затова в повечето случаи се използват сплави с никел или мед, които са около 2 отени от пъти по-евтини.
Друг метал, който се използва при изработката на рамките е берилия. Той е по-евтин и в същото време с почти същото относително тегло като титановите сплави.
Алуминият също намира приложение в производството на метални рамки. В чист вид този метал е доста мек, но в комбинация с желязо и силикон става предпочитан от най-известните дизайнери. Освен че е лек и не подлежи на корозия, алуминият създава уникално естетическо усещане, поради което рамкте изработени от него няма как да не бъдат забелязани и оценени по достойнство.
Други материали:
image
Разбира се могат да се срещнат и рамки, които не попадат като материал в двете големи групи, описани по-горе.
Това са обикновено дизайнерски решения, чиято практическа насоченост е доста спорна.
В тази група попадат рамки, изработени от дърво, сребро, злато и дори кожа.

В следващата таблица са дадени някои от характеристиките на посочените дотук материали:

Сравнение на материалите
Материал
Хипоалергичност
Ниско тегло
Здравина
Пластичност
Корозоустойчивост
Вариативност на цветове
Пластмаса            
Cellulose acetate & zylonite + +     ++  
Cellulose propionate ++ ++     + +
Nylon + + + + + Пигмент
Метал            
Monel       ++ с покритие  
Titanium + + +   + +
Beryllium   + + + +  
Stainless steel + + +   +  
Flexon + + + ++ +  
Aluminum   + +   +  
Други материали            
Wood, bone & buffalo horn     +      
Gold (10k) & sterling silver +     ++ +  

Каквито и рамки да харесате, задължително прегледайте етикета, за да видите материала, от който са направени. Така ще знаете какво да очаквате от тях.


Тагове:   очила,   рамки,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ocila
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 51833
Постинги: 4
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031