Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2013 00:01 - Избор на диоптрични рамки - въпроси и отговори
Автор: ocila Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 9470 Коментари: 0 Гласове:
0



Някои често задавани въпроси, касаещи избора на диоптрични рамки за очила:

image

В: Какво означават размерите (напр. 48-19-140), които производителите посочват за рамките?
О: Първият размер е ширината на стъклото в мм.; вторият (19) е ширината на моста между стъклата, а третия размер (140) е дължината на дръжките на рамките.

В: Има ли значение за зрението дали да изберете рамки с пластмасови държачи към носа или пластмасови рамки, които лягат директно на носа?
О: В много случаи пластмасовите водачи се настройват според пациента така, че разстоянието от стъклото до окото да бъде оптимално. При пластмасовите рамки, които са без такива носачи, това разстояние е относително по-променливо. Това създава усещането у пациента, че вижда по-добре с очила, които имат такива водачи. От друга страна при очила с носачи, тежките стъкла оказват натиск върху носа в 2 точки, докато при очила без носачи, този натиск е по-равномерно разпределен. Така че изборът зависи от това с кои рамки пациентът се чувства по-удобно.

В:Възможно ли е кожата на носа да е алергична към силиконовите държачи и това да води до зачервяване в областта, където лягат държачите? Има ли решение на този проблем?
О: Да, възможно е. Затова се предлагат рамки с държачи от винил, който не дразни така кожата. В повечето случаи обаче, зачервяването на кожата на носа в областта на държачите се дължи на неправилна регулировка на рамките. Най-добре е да се обърнете към някой оптичен магазин, в който да проверят и настроят рамките според лицето.

В: Какви рамки и стъкла да изберем при висок диоптър, за да не изглеждаме като с лупи на очите?
О: Хората с висок диоптър знаят, че биха могли да си поръчат силно изтънени стъкла, които обаче са значително по-скъпи. Един трик, към който можете да прибегнете е да изберете рамки с малки стъкла с правилна овална форма (без ъгли). По този начин дебелата част на лещата ще се окаже излишна, и ще се ползва само по-тънката част, която е около центъра на лещите.

В: Има ли някакви правила за избор на рамки, според типа на лицето?
О: Да. Разбира се те не са задължителни, но е добре да се знаят. Изборът зависи както от формата на лицето, така и от цвета на кожата, очите и косата. На този избор естествено влияят и модните тенденции. На всичко това ще се спрем подробно в следващия пост.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ocila
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 51834
Постинги: 4
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031